Het perfecte team volgens Google, Harvard e.a.Â
Samen met Harvard University onderzocht Google in 2016 in de eigen organisatie 180 teams en vroeg zich af: wat onderscheidt de top-5 van de overige 180? Zijn ze slimmer, sneller, of sympathieker? Een grotere culturele diversiteit? Een bepaalde man/vrouw-verhouding? Niets van dat al.
Het belangrijkste criterium bleek de psychologische veiligheid: de top 5 veiligste teams bleken ook het beste te presteren. Er is sprake van een psychologisch veilig team, als de teamleden erop vertrouwen dat iedereen constructief reageert op andermans open, onderzoekende, nieuwsgierige en soms kwetsbare houding. Het is de aanjager van creativiteit, wendbaarheid, vitaliteit en innovatiekracht.
Stimuleren van psychologische veiligheid op 2 nivo’s
Een team veiliger maken begint met de bewustwording van het individu: welk gedrag laat ik makkelijk zien en bij welk gedrag voel ik een drempel? De 21 gedragingen zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Het is te zien als een onderzoek naar je persoonlijke vrijheid: de ruimte die je zelf ervaart om hulp te vragen, zorgen te uiten, trots te zijn, van mening te verschillen, enzovoorts.
De volgende stap is bewustwording op team-niveau. Wat gebeurt er in de groep als iemand zich kwetsbaar opstelt? Hoe belangrijk is het goede voorbeeld? Hoe kunnen we elkaars persoonlijke vrijheid vergroten? Anders gezegd: hoe stimuleren we onze wederkerige vrijheid?
Groeien in psychologische veiligheid is groei op beide niveau’s. Harvard hoogleraar Amy Admondson gaf drie manieren aan om de psychologische veiligheid te stimuleren. Ons inziens hebben deze manieren op zowel individueel als groepsniveau betekenis:
1) Werk zien als een plek om te leren.
2) Menselijk mogen zijn, niet perfect hoeven zijn.
3) Een onderzoekende, nieuwsgierige houding.