Verandering is geen ‘overgangsverschijnsel’ meer. Het is een constante. Organisaties en teams moeten daarom beweeglijk zijn om te kunnen inspelen op al die veranderende eisen. Liefst zelfs anticiperen. Een open en onderzoekende houding, een zogenaamde Learning Mindset (ook wel Growth Mindset’ genoemd) is daarbij onontbeerlijk. Die houding is de motor tot verandering.
Maar zorg je ervoor dat we makkelijker af en toe onze comfortzone verlaten en kunnen opereren vanuit deze Learning Zone?
Het antwoord is simpel: door het vergroten van de zgn. psychologische veiligheid en een cultuur te creëren, waarin mensen hun ideeën, feedback, gevoelens of twijfels vrijuit kunnen delen. Recent onderzoek (Harvard en Google e.a.) wijst uit, dat teams waarbinnen mensen zich vrij en veilig voelen, zij individueel en als team ook beter presteren.
Psychologische vrijheid blijkt zelfs succesfactor nr. 1 te zijn.
Protection Mindset is onontkoombaar.
Het gaat dan bijvoorbeeld om hoe we omgaan met fouten maken, en dat we onszelf en elkaar toestaan om ervan te leren.
Waar beweging is, is ook wrijving. De reactie op wrijving laat zich voelen in weerstand, onzekerheid of ontkenning. En dan zitten we even helemaal niet in de Learning Mindset, maar in een meer beschermende, oordelende houding: de Protection Mindset.
Een heel natuurlijke fase in een Grote Verandering. Maar als we erin vast komen te zitten heeft het desastreuze gevolgen.
Dus hoe zorgen we ervoor, dat we de Learning Mindset een boost geven? En dan juist in situaties waar dit het hardst nodig is?
Vanuit Learning naar Protection kijken.
Allereerst door de Protection Mindset te aanvaarden als iets dat menselijk en begrijpelijk is. Zo ontstaat een cultuur, waarin men zich vrij voelt om ook dergelijke gevoelens te hebben en is er geen ‘weerstand tegen de weerstand’. In een dergelijke cultuur ervaart men ‘psychologische veiligheid‘.
Daarin is men meer bereid om sociale risico’s te nemen als het stellen van vragen, het vragen om hulp en het openlijk bespreken van ideeën, fouten, feedback, prestaties of zorgen.
Ten tweede door met een Learning Mindset naar de Protection Mindset te kijken. En dus op onderzoek te gaan en vragen te stellen als:
Zelfreflectie en psychologische veiligheid.
Succesvolle organisaties hebben inmiddels ontdekt, dat een cultuur van zelfreflectie en psychologische veiligheid veel oplevert. Op organisatieniveau is er snellere en betere besluitvorming, trajecten met aanvankelijke weerstand krijgen weer vaart, ziekteverzuim daalt en de werknemerstevredenheid stijgt.
Ook persoonlijk ervaart men voordeel, omdat er meer mag dan moet. De druk om ergens aan te voldoen, mag plaatsmaken voor de rust van de reflectie. Voor mildheid, begrip en gestage groei.
Hoe stimuleer je een dergelijke cultuur? Hoe zorg je ervoor, dat men zich vrij voelt om zelf-beschermende oordelen te onderzoeken? Hoe kunnen mensen soms jarenoude ineffectieve patronen erkennen en van daaruit oefenen met ander gedrag?
Is er een methode die mensen zover krijgt, dat ze dat gaan doen? En dat zij het ook nog leuk gaan vinden? In één sessie?
Ja, die is er.
Genereer een bevrijdende ervaring
Deze methode is gebaseerd op:
We bieden de methode aan op twee manieren:
Opbouw van de presentatie of workshop de Notenkraker
Deze workshop kan ingezet worden als